Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Α.Ε.Λ. - Άεκ 1-0


Η ΑΕΛ χρειάστηκε να δει κατάματα το ενδεχόμενο του υποβιβασμού και να αγγίξει το βαθμολογικό ναδίρ προκειμένου να ταρακουνηθεί και να ξυπνήσει! Έστω όμως και στην 25η αγωνιστική, κόντρα στην μέχρι τότε αήττητη ΑΕΚ, μάζεψε τα κομμάτια της και με καταιγιστικό κατά διαστήματα ποδόσφαιρο πήρε σπουδαία νίκη - ανάσα, με 1-0 (σ.σ. Μπλάζεκ 55'), στην προσπάθεια που κάνει για τη σωτηρία. Αναιμική η Ένωση που δε θύμισε σε καμία στιγμή την ομάδα του δεύτερου γύρου.

Με ασφυκτικό πρέσινγκ από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα του παιχνιδιού η ΑΕΛ προσπάθησε να πάρει το προβάδισμα από νωρίς στο παιχνίδι. Ωστόσο λίγο η αστοχία, λίγο η ατυχία, αλλά και ο Σάχα δεν επέτρεψαν στην ομάδα του Γιάννη Παπακώστα να πετύχει κάποιο γκολ κόντρα στην ΑΕΚ που για 21 λεπτά δέχθηκε έντονη πίεση.

Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς από την πλευρά της, σε 45 λεπτά δεν κατάφερε να αξιοποιήσει την τριάδα "φωτιά", αποτελούμενη από τους Τζιμπούρ - Μπλάνκο - Σκόκο, δημιουργώντας μόλις 2 φάσεις (2 σουτ από Μπλάνκο και Σκόκο).

Το δεύτερο μέρος δεν χαρακτηρίστηκε από την ίδια ένταση, όμως η ΑΕΛ πήρε την ουσία, κατακτώντας τους 3 βαθμούς της νίκης με τέρμα του Γιαν Μπλάζεκ στο 55'.
Οι συνθέσεις των ομάδων

ΑΕΛ (Γιάννης Παπακώστας): Βιέρα, Βενετίδης (50' Τουάμα), Νταμπίζας, Κυριακίδης, Κουζέν, Μετίν (80' Ιγκλέσιας), Ρομέου, Βελάσκο, Μελίσσης, Κατσιαρός, Μπλάζεκ (68' Σκάτσελ).

ΑΕΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Σάχα, Καφές, Αραούχο, Μαϊστόροβιτς, Τζιμπούρ (66' Νέμεθ), Μαντούκα (62' Χέρσι), Γιάχιτς, Μάκος (77' Λεονάρντο), Καράμπελας, Μπλάνκο, Σκόκο.

Γήπεδο: Αλκαζάρ
Διαιτητής: Μ. Τσινιάρης (Αθηνών)
Βοηθοί: Δ. Μποζατζίδης (Μακεδονίας), Χ. Ακρίβος (Αθηνών)
Κίτρινες: Αραούχο, Γιάχιτς, Σκόκο, Καράμπελας, Μαϊστόροβιτς / Μπλάζεκ, Νταμπίζας, Τουάμα
Κόκκινες: -

Με μια ματιά

Έξι στροφές είχαν απομείνει πριν την έναρξη της αναμέτρησης μεταξύ ΑΕΛ και ΑΕΚ, προκειμένου οι γηπεδούχοι, που "καίγονται" για βαθμούς, να εκπληρώσουν τον στόχο της παραμονής στην Super League.

Η κατάκτηση της νίκης θα αποτελούσε βάλσαμο ή ορθότερα... ανάσα ζωής με τον τεχνικό των "βυσσινί", Γιάννη Παπακώστα, να ζητά απο τους παίκτες του να παίξουν με ψυχή και καρδιά για την διεκδίκηση των τριών βαθμών.

Στα συν για την ΑΕΛ, η μίνι θετική προϊστορία, με 1 νίκη και 2 ισοπαλίες στις τελευταίες 3 εντός έδρας μονομαχίες μεταξύ των δύο ομάδων, οι πολλές επιστροφές βασικών μονάδων, αλλά και η παρουσία του κόσμου που αναμενόταν να δώσει βροντερό "παρών" στις κερκίδες του "Αλκαζάρ".

Στην αντίπερα όχθη και την ΑΕΚ, εν μέσω διοικητικών ανακατατάξεων και εν τέλει διαφαινόμεων λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς και οι παίκτες του είχαν να φέρουν εις πέρας μία δύσκολη αποστολή. Άλλωστε όπως προαναφέραμε, οι πρόσφατες μεταξύ τους αναμετρήσεις στον "κάμπο" έβγαζαν "νικήτρια" _ στο νήμα _ την ΑΕΛ.

Η νίκη φάνταζε επιτακτική, για τη διατήρηση της 4ης θέσης των πλέι οφ και την απομάκρυνσή της από τον 5ο Άρη. ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε φύγει από το "Ανθή Καραγιάννη", με τον βαθμό της ισοπαλίας.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Σερβοέλληνας τεχνικός μπορούσε να υπολογίζει στις υπηρεσίες και των 4 επιθετικών λύσεων που διαθέτει, καθώς Τζιμπούρ, Σκόκο, Μπλάνκο και Νέμεθ βρίσκονταν στις υπηρεσίες του για πρώτη φορά τη φετινή χρονιά.

Δεν είχε περιθώρια

Η ανάγκη για βαθμούς "απαιτούσε" επιθετικό ποδόσφαιρο και γκολ, με την ΑΕΛ να μπαίνει... φουριόζα και να δημιουργεί μέσα σε 10 λεπτά 3 σημαντικές ευκαιρίες και να τις ξοδεύει και τις 3!

Το... σφυροκόπημα ξεκίνησε από το 20ο (!) δευτερόλεπτο της αναμέτρησης με τον Βενετίδη να σεντράρει από τα αριστερά, τον Κουζέν να σηκώνεται ψηλότερα από τους αντίπαλους αμυντικούς, να παίρνει την κεφαλιά, αλλά την μπάλα να περνάει άουτ.

Και αν αυτή ήταν η προειδοποίηση των "επιθετικών ορέξεων" που είχαν οι παίκτες του Γιάννη Παπακώστα, η ευκαιρία του Γιαν Μπλάζεκ λίγα λεπτά αργότερα... τράνταξε τους παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς αλλά και το οριζόντιο δοκάρι του Σάχα. Ο Τσέχος άσος βγήκε στην πλάτη της άμυνας και αφού ξεπέρασε τον εξερχόμενο Αργεντινό πορτιέρο, "σημάδεψε" το οριζόντιο δοκάρι, στη μεγαλύτερη ευκαιρία φυσικά του αγώνα μέχρι εκείνο το σημείο.

Η "πολιορκία" του πρώτου δεκαλέπτου έληξε με τον Κουζέν να πρωταγωνιστεί και πάλι στη μικρή περιοχή της Ένωσης, αλλά η κεφαλιά του να απομακρύνθηκε από τον Σάχα σε πρώτο χρόνο, με τον Μαϊστόροβιτς να "καθαρίζει" τη φάση επιστρέφοντας την μπάλα στον Αργεντινό.

Μοναδική καλή στιγμή για τους φιλοξενούμενους; Ένα σουτ του Μπλάνκο στο 5' που κατέληξε μετά από κόντρες στα χέρια του Βιέρα.

Έπεσαν οι... τόνοι

Μετά το πρώτο 10λεπτο "φωτιά" ο ρυθμός του αγώνα έπεσε, με την ΑΕΛ ωστόσο να διατηρεί τα ηνία, τον Μπλάζεκ να εντυπωσιάζει με τις προσωπιικές του ενέργειες και την ΑΕΚ να δείχνει εκτός... κλίματος.

Το νεκρό διάστημα της ΑΕΛ δεν αξιοποιήθηκε από τους φιλοξενούμενοιυς, που έδειχναν να μην μπορούν να βρουν τρόπο να πλησιάσουν την αντίπαλη περιοχή. Και οι "βυσσινί" ανέβασαν ξανά ταχύτητα με τον Τουμέρ Μετίν να έχει δύο καλές στιγμές στο 20' και το 21', οι οποίες όμως δεν μετουσιώθηκαν σε ένα γκολ για την ομάδα του.

Ισορροπία

Η ΑΕΚ δεν πλήρωσε την αδράνεια που επέδειξε στην άμυνα της και με το πέρας του χρόνου κατάφερε να ισορροπήσει το παιχνίδι και δειλά δειλά να βγει στην επίθεση. Βέβαια η καλή αμυντική λειτουργία της ΑΕΛ δεν άφηνε ελεύθερους διαδρόμους στους μέσους και τους επιθετικούς της Ένωσης, που περιορίστηκαν σε βαθιές μπαλιές και στημένες φάσεις που δεν αξιοποιήθηκαν, αλλά και ένα σουτ του Σκόκο στο 24' που κατέληξε άουτ.

Το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή Τσινιάρη στο πρώτο ημίχρονο βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες (0-0) σε ένα ματς που χαρακτηρίστηκε από 21 λεπτά καταιγιστικού ποδοσφαίρου! Χαρακτηριστικό στοιχείο του πρώτου μέρους; 11-2 οι τελικές προσπάθειες υπέρ των γηπεδούχων...

Επέστρεψε από τα αποδυτήρια με γκολ

Μπορεί τα πρώτα λεπτά της επανάληψης να μην είχαν το ίδιο τέμπο όπως στο πρώτο 45λεπτο, ωστόσο στο 55' η ΑΕΛ βρήκε τελικά τον τρόπο να ξεκλειδώσει την άμυνα της ΑΕΚ και να πάρει το προβάδισμα στο σκορ με τον Μπλάζεκ. Ο Τουάμα μπήκε στην περιοχή, έστρωσε στον επερχόμενο Τσέχο και ο νεαρός επιθετικός με πλασέ νίκησε τον Σάχα.

Και μόλις 1 λεπτό αργότερα ο Μπλάζεκ παραλίγο να τιμωρήσει για 2η φορά τη "σαστισμένη" άμυνα της Ένωσης, αλλά το πλασέ του από πλεονεκτική θέση πέρασε άουτ.

Υποχώρησε η ΑΕΛ, βρήκε χώρους η ΑΕΚ

Η ΑΕΛ μετά το γκολ που πέτυχε κατέβασε ταχύτητα, οπισθοχώρησε με αποτέλεσμα η ΑΕΚ να κερδίσει μέτρα στο γήπεδο, να ανέβει στην περιοχή και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, αρχικά για το γκολ της ισοφάρισης.

Με κύριους εκφραστές της τους Σκόκο και Μπλάνκο, η ΑΕΚ πλησίασε επικίνδυνα τα καρέ του Βιέρα αλλά οι τελικές επιλογές των Αργεντινών δεν είχαν την απαιτούμενη ψυχραιμία με αποτέλεσμα οι προσπάθειές τους να πάνε... στράφι.

Το ματς διένυε τις τελευταίες στιγμές του, η ΑΕΚ είχε ανέβει και η ΑΕΛ προσπάθησε έστω και στο τέλος να "κλειδώσει" τη νίκη. Ο Κουζέν εκτέλεσε φάουλ από τα δεξιά, ο Ιγκλέσιας πήρε την πρώτη κεφαλι, ο Σάχα απομάκρυνε, ο Ρομέου πήρε το "ριμπάουντ" και έκανε νέο σουτ, αλλά ο Αργεντινός πορτιέρο δήλωσε και πάλι "παρών".

Ο διαιτητής Τσινιάρης σφύριξε για τελευταία φορά στο ματς και η ΑΕΛ πανηγύρισε μία σπουδαία νίκη, στη μάχη που δίνει για την απομάκρυνση από τη ζώνη του υποβιβασμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου